Vlissingse Ondernemers Centrale - VOC

Bevrijdingsfestival

De Vlissingse cultuurwethouder Sem Stroosnijder praat volgende week met directeur Onno Bakker van de Cultuurwerf over het Bevrijdingsfestival. De Cultuurwerf wil het festival op 5 mei verhuizen van het Bellamypark naar het Scheldekwartier en heeft hiervoor een vergunning aangevraagd. De horeca van het Bellamypark en omgeving wil niet dat het festival daar verdwijnt.

De Cultuurwerf verwacht het Bevrijdingsfestival beter en goedkoper te kunnen organiseren op het Scheldeterrein, aan de rand van de binnenstad. ‘De afgelopen jaren is het festival enorm gegroeid en we groeien de binnenstad uit’, lichtte Onno Bakker de verhuisplannen eerder deze maand toe. ‘We hebben te maken met veel mensen en we willen het evenement compacter maken.”

Van allerlei locaties met hun eigen karakter op en bij het Bellamypark vindt de Cultuurwerf het Scheldeterrein overzichtelijker. ‘Daar kunnen we bijvoorbeeld de beveiliging, toegang en dranghekken eenvoudiger regelen.’ Bakker stelt dat meer bezoekers trekken geen doel op zich is. ‘Maar door de bezuinigingen op cultuur is eigen inkomsten genereren wel belangrijker geworden.’

Aderlating
De Cultuurwerf organiseert ook de festivals Onderstroom en Wonderstroom in de Vlissingse binnenstad en beraadt zich of ze die ook elders gaat laten plaatsvinden. De horeca bij het Bellamypark is bezorgd over deze ontwikkelingen, vanwege de spin-off die evenementen de ondernemers opleveren. “Het verdwijnen van deze evenementen uit de binnenstad zal voor de middenstand een behoorlijke aderlating zijn”, zegt Annika Meijboom van café Soif aan het Bellamypark namens de Vlissingse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland.

De afdeling heeft de Vlissingse politiek een brief gestuurd over haar zorgen. “Wij streven ernaar dat dit onderwerp op de raadsagenda komt, zodat wij gebruik kunnen maken van ons inspreekrecht. In vergelijking met de detailhandel in de binnenstad is er relatief weinig leegstand van horeca op de Nieuwendijk en het Bellamypark en dat komt mede door deze evenementen.” Meijboom kan zich voorstellen dat de beveiliging goedkoper te regelen is voor het Scheldeterrein. “Maar daar moeten wel allerlei voorzieningen worden aangelegd om een festival te kunnen organiseren en dat kost ook geld. Het Bellamypark is ingericht voor evenementen.”

Angst
Om de verhuizing van het Bevrijdingsfestival naar het Scheldeterrein mogelijk te maken moet de gemeente Vlissingen een vergunning verlenen en de grond van het Scheldekwartier beschikbaar stellen. Voor het eerste toetst de burgemeester puur of het mogelijk is, bijvoorbeeld qua veiligheid, om het festival op het Scheldeterrein te houden. Het tweede biedt meer ruimte voor discussie. “Als we de grond beschikbaar stellen willen we niet de verwachting wekken dat dit voor de komende jaren festivalterrein wordt. Het is bouwgrond”, legt wethouder Sem Stroosnijder uit.

Hij heeft contact met zowel de Cultuurwerf als ondernemers over deze kwestie. “Ik begrijp beide standpunten.” De wethouder dringt aan op dialoog tussen de Cultuurwerf en ondernemers. Daar hebben ze nog tot ongeveer februari de tijd voor. “De bal ligt in het midden”, aldus Stroosnijder. “Uiteindelijk is er voor alles een oplossing. Mijn angst is wel dat als het Bevrijdingsfestival uit de binnenstad vertrekt, het er niet meer terugkomt. Maar daar zijn de ondernemers zelf ook bij.”

Bron: De Vlissingse Bode

Privacyverklaring | © 2018 VOC Vlissingen | realisatie: Pulso creative