Kunst & Cultuur in Vlissingen

De Stichting voor Kunst & Cultuur Vlissingen, opererend onder de naam Cultuurwerf, verzorgt een zeer divers aanbod aan culturele activiteiten in de stad Vlissingen. Hieronder vallen Muziekpodium de Piek, muziek en events op locatie, Bevrijdingsfestival Zeeland, Festival Onderstroom en Festival Wonderstroom. Het streven is het in stand houden van, bijdragen aan en het bevorderen van de kunst en cultuur alsmede het uitgaansleven in Vlissingen.

Op www.kunstroutevlissingen.nl zijn 4 kunstroutes uitgestippeld die lopend of met de fiets de geinteresseerden langs aansprekende kunstwerken leiden.

Historie

Vlissingen kent iets meer dan 730 monumenten en cultuurhistorisch waardevolle panden. Meer informatie en details zijn te vinden op www.vlissingen.nl en www.canonvanvlissingen.nl

Oorlogsmonumenten
De Geschiedenis van Vlissingen tijdens de Tweede Wereldoorlog beleven via een wandeling langs oorlogsmonumenten en destijds belangrijke plaatsen Vlissingen is in Nederland een van de zwaarst getroffen steden, niet alleen bij incidentele acties maar gedurende alle oorlogsjaren.

Velen verloren het leven bij bombardementen in de bezettingsjaren en bij de strijd om Walcheren met Vlissingen als brandpunt.  De wandeling, letterlijk of digitaal, is interessant voor ieder die wil weten wat er in Vlissingen in de jaren 1940-1944 is gebeurd. www.oorlogsjarenvlissingen.nl

Musea & Bezienswaardigheden

Zeeuws maritiem MuZEEum 
Nieuwendijk 11
4381BV Vlissingen
website: www.muzeeum.nl

Ontdek, zie, hoor en ervaar de rijke Zeeuwse maritieme geschiedenis in het Zeeuws maritiem MuZEEum. Het gebouwencomplex bestaat uit panden uit diverse eeuwen die door moderne architectuur met elkaar verbonden zijn. Het 17de-eeuwse uitkijktorentje biedt zicht op zee. In het muZEEum ontdekt en ervaart u het maritieme heden en verleden van Zeeland in vier thema’s: Water, Werk, Glorie en Avontuur. 


Museum Scheldewerf 'De oude verbandkamer'
De Willem Ruysstraat 100
4381 NK Vlissingen
website: www.museumscheldewerf.nl

Museum Scheldewerf houdt door middel van rondleidingen en het tonen van beelden en verhalen de Vlissingse scheepbouwgeschiedenis levend. Het museum is gevestigd in de voormalige verbandkamer van de werf op het Scheldekwartier, het oude werfterrein naast de binnenstad van Vlissingen. Hier begon de scheepsbouw in 1875 onder de naam NV Koninklijke Maatschappij De Schelde (KMS). Er zijn wel 400 schepen van de hellingen gekomen. Nog steeds is vlakbij het gebied waar de hoogwaardige scheepsbouw van Damen en Amels plaats vind.


Panorama Walcheren
De Willem Ruysstraat 102
4381 NK Vlissingen
website: www.panoramawalcheren.nl

In de machinefabriek van de voormalige scheepsbouwer De Schelde bevind zich een prachtig geschilderd panorama. Panorama Walcheren is een collectie van mega schilderijen. Elk schilderij is meer dan manshoog en tientallen meters breed, in een halve of driekwart cirkel opgesteld, als een panorama. Ze geven het gevoel dat je daadwerkelijk ter plekke bent.


Het kinderwagenmuseum
St. Jacobsstraat 20-22
4381 EL Vlissingen
website: www.oudekinderwagens.nl

Een bijzondere collectie oude kinderwagens en poppen is te zien in dit helemaal door vrijwilligers in stand gehouden museum. De moeite van een bezoek waard.


Attracties

Het Arsenaal

Arsenaalplein 7
4381BL Vlissingen
website: www.arsenaal.com


Optisport Vlissingen-Middelburg
Sportweg 2
4387PM Vlissingen
website: www.optisport.nl/healthclubvlissingen


Stichting IGUANA
Bellamypark 35
4381CH Vlissingen
website: www.iguana.nl


Cue Action Vlissingen
Arsenaalplein 5
4381BL Vlissingen
website: www.cue-action.nl

Theater | Bioscoop

Cine City
Spuikomweg 1
4381 LZ Vlissingen
website: www.cinecity.nl


Arsenaal Theater    
Arsenaalplein 1
4381BL Vlissingen
website: www.arsenaaltheater.nl


De Piek
Hellebardierstraat 13
4381 JZ Vlissingen"    
website: www.depiek.nl